Марихуаната не води до затлъстяване

Публикувано на 12. Sep, 2011 от в Любопитно, Тяло и отслабване

марихуана

Ползването на марихуана не води до затлъстяване, обявиха експерти.

Пушенето на марихуана води до засилване на глада, твърдят експерти, но изследване на френски учени показа, че използващите лекия наркотик всъщност имат по-малки шансове да качат килограми.

Изследването се основава на данните от над 50 000 хиляди възрастни от САЩ. Само 14-17% от тези, които пушели марихуана поне три дни в седмицата са страдали от затлъстяване, съобщиха изследователите, ръководени от френския психиатър Ян Льостра. В сравнение с тях, сред въздържащите се от наркотика, процентът на затлъстелите е достигал 22-25%.

Първоначално мислехме, че сме направили грешка, заяви Льостра. След няколко проверки обаче резултатът се е потвърдил.

Това е само предварителен резултат и не значи, че марихуаната помага за сваляне на килограмите. Но може в нея да има компонент, който помага, цитират агенциите Ройтерс и БГНЕС.

Изследването е публикувано в специализираното издание American Journal of Epidemiology, като се основава на две изследвания. В едното са участвали 43 000 души, а в другото са обобщени данните от 9300, от които 4-7% са пушели марихуана поне три пъти седмично.

Дали освен това са пушели и цигари, не е оказало влияние на изследванията. Изследователите още не са проучили дали те са следвали различен режим на хранене и физически упражнения.

Снимка: Ярослав Ярославов


Етикети: , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.