Месо на грил вдига кръвното


месо на грил

Месото на грил, барбекю или скара повишава кръвното налягане.

Месо, приготвено на грил, барбекю или скара, независимо дали пилешко, телешко или риба, повишава риска от високо кръвно налягане.

Всички знаят, че някои лекари забраняват червеното месо при проблеми с кръвното. Рибата и пилешкото се смятат за по-здравословен вариант за барбекю. Американски учени обаче доказаха, че всички видове месо са вредни, когато са гриловани, защото се освобождават опасни химикали. Месото на грил възпаляват кръвоносните съдове и увеличават риска от високо кръвно със 17 %.

Според резултатите от изследването на учените от Харвард недопеченото, вареното и суровото месо са много по-безопасни варианти за хипертониците, съобщава агенция БТА.

Химикалите, освобождавани при печене на месото на висока температура на грил, барбекю или скара (не на тиган или фурна), причиняват оксидативен стрес, възпаление и инсулинова резистентност.

Тези химикали могат да доведат до атеросклероза, която е предвестник на сърдечносъдовите заболявания.

Снимка на месо на грил/скара/барбекю: Томас Ригс

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: