МЗ предупреждава за опасни хранителни добавки и инстантно кафе в Европа


инстантно кафе

Министерство на здравеопазването предупреждава за опасни хранителни добавки и инстантно кафе в Европа

Министерство на здравеопазването съобщи в сайта си за наличие на опасни храни на пазара на Европейския съюз.

Информацията се отнася за хранителни добавки и инстантно кафе, съдържащи неразрешени субстанции, предлагани на пазара в някои страни-членки, както и чрез интернет. Следните новооткрити през лято 2010 продукти са опасни за здравето:

– Хранителна добавка под формата на блистер от 5 капсули по 535 мг. с наименование IL QUINTO ELEMENTO. Продуктът е с произход САЩ и е произведен от фирма BODY BASIC. Предлага се в търговската мрежа в Италия, през Испания. При извършен лабораторен анализ в хранителната добавка е установена неразрешена лекарствена субстанция sildenafil. Тази субстанция влиза в състава на лекарствени продукти като Viagra, Revatio и др. и може да бъде опасна за хора със сърдечно-съдови проблеми.

– Хранителни добавки Dragon Power, Golden Night, Hard Night, Satibo Alternative Capsule, UP, все от растителен произход, внос от Китай, предлагани в търговската мрежа в Унгария. При извършен лабораторен анализ в хранителните добавки е установена неразрешена лекарствени субстанции sildenafil и tadalafil. Цитираните вещества не се съдържат в растенията, те са синтетични и се добавят съзнателно при производството на добавките за постигане на ефект за увеличаване на потентността.

– Хранителни добавки, които се продават на крайни клиенти, посредством общностни интернет сайтове за Италия или изпратени от Италия. В хранителните добавки се съдържат неразрешени субстанции, стероиди, vinpocetine, yohimbine и prohormones. Съгласно предоставената информация, идентифицираните вещества (субстанции) следва да се считат за вредни за здравето, като допинг вещества, в съответствие с най-новите проучвания на Световната антидопингова агенция (WADA).

– Инстантно кафе Magic Power Coffee, предлагано на пазара в САЩ. Съгласно представената информация, Американската администрация по храни и лекарства (FDA), предупреждава консуматорите, че продукта се  предлага като  хранителна добавка за повишаване на сексуалността, съдържаща активна химична съставка (hydroxythiohomosildenafil), която може опасно да понижи кръвното налягане. Magic Power Coffee се рекламира за продажба чрез интернет на английски, испански и немски език.

– Инстантно кафе Sta-maxcofee, предлагано в търговската мрежа в Белгия, с произход Хонг Конг, произведено от Hong Kong Health Products Co Ltd, съдържащо неразрешена субстанция sildenafil.

Липсва информация за разпространение на продуктите на територията на България, съобщиха от ведомството. Същите обаче са разпространени на територията на някои страни членки на Европейския съюз. Във връзка със свободното движение на стоки на територията на общността, посочените по-горе продукти може да бъдат дистрибутирани в определен момент и на българския пазар. Настоящето съобщение има за цел да информира българските потребители за риска за тяхното здраве, в случай на консумация на изброените храни.

Министерството на здравеопазването призовава българските потребители да не закупуват и да не консумират посочените храни, тъй като те могат да увредят тяхното здраве. В случай, че някой е закупил подобен продукт, да върне същия на фирмата дистрибутор.

За добро настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Паскал Таувин

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: