
Морската храна повишава плодовитостта.
Добавяйки повече морска храна към диетата си много двойки може да повишат сексуалната си активност и да повишат плодовитостта си, показват последни проучвания.
Изследването не е успяло да докаже със сигурност причинно-следствената връзка, но са наблюдавали, че семейства, които ядат повече риба всяка седмица са по-склонни да имат деца в рамките на протеклото една година изследване.
Нашето изследване предполага, че морската храна помага за репродуктивните функции, включително по-кратко време за зачеване и по-висока сексуална активност, казва авторът на изследването Андрей Гаскинс, от училището по обществено здраве към университета Харвард, пред американската телевизия CBS. Това проучване е финансирано от Националния здравен институт на САЩ.
За целите на изследването учените са наблюдавали 500 двойки от Мичиган и Тексас в продължение на една година. Всички двойки са планирали да имат дете и всички те са записвали колко често консумират морска храна, и колко сексуално активни са.
Проучването показва, че участниците, които за консумирали морска храна повече от два пъти в седмицата, са били по-често сексуално активни и средно с 22% по-плодовити от двойките, консумиращи по-малко риба. 92% от двойките, консумирали риба повече от два пъти в седмицата са имали момче, срещу само 79% от двойките, които са консумирали по-малко риба, пише в изследването.
Изследователите отбелязват, че връзката между приема на морски дарове и бременността не може да се обясни само с увеличената сексуална активност, която двойките са имали. Те предполагат, че приемът на морски дарове може да засегне качеството на спермата, овулацията или качеството на ембрионите.
Нашите резултати показват, че не е важна само диетата на жените, но и на мъжете в периода на зачеване, като би било добре и двамата родители да включат повече морска храна в диетата си, заявява Гаскинс пред репортери, когато представя изследването си.
Д-р Томър Сингер, ръководител на ендокринологията и плодовитостта в болница Ленокс Хил в Ню Йорк, споделя, че не бил включен в изследването, но отбеляза, че причинно-следствената връзка в изследването не е много ясна. Въпреки това според него е ясно, че изследваните двойки са били повлияни от по-здравословната си диета с морски храни, цитира агенция БГНЕС.
Снимка на морски специалитет: PortoBay Hotels & Resorts