Музиката ни въздейства както секс или наркотици

Публикувано на 12. Feb, 2017 от в Глава и мозък, Любов и сексология, Любопитно, Музика

ноти

Музиката въздейства на човешкия мозък като секса и наркотиците.

Учени от университета Макгил в Монреал, Канада, изясниха, че музиката въздейства върху мозъка така, както сексът или употребата на наркотици.

Неврофизиолози предполагаха, че при слушането на музика се включват същите участъци от кортекса и мозъчните зони, както при приема на психоактивни препарати и общуването с приятели.

Учените решили да проверят това предположение, като блокират попадащи под въздействието на наркотиците рецептори на нервни клетки. По мнението на учените това трябвало да намали удоволствието от слушането на музика.

За целта бил използван препаратът налтрексон, който е антагонист на опиоидните рецептори.

На 21 участници в изследването било предложено да приемат налтрексон и след това да слушат любимата си музика. Всъщност част от тях приели плацебо, като учените не знаели кои участници са приели препарата и кои – негова имитация.

Било установено, че потиснатата активност на опиоидните рецептори в мозъка действително намалила нивото на удоволствието от слушането на музика. Това било констатирано чрез наблюдаване на мимиките на лицата и чрез интервюиране на участниците. Те трябвало да определят по 100-бална скала колко им е било приятно да слушат аудиозаписи преди и след приема на налтрексон. Оказало се, че нивото спаднало от 73,07 на 58,76 пункта.

Неврофизиолозите искат в бъдеще да проверят каква роля при въздействието на музиката върху мозъка играе очакването на удоволствие от слушането на аудиозаписи. Това ще помогне да се изясни как въпросният фактор участва във формирането на наркотична зависимост.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Scientific Reports, съобщи агенция БТА.

Снимка: photosteve101

Етикети: , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.