Мъжете са най-плодовити през лятото
мъж на плажа

Мъжете са най-плодовити през летните месеци юли и август, твърдят експерти.

През лятото мъжете са най-годни за зачеване, показва ново изследване, публикувано в британския вестник The Independent.

През пролетта всички започват да мислят за любов, но през лятото мъжете е по-вероятно да създадат потомство.

Ново изследване показва, че спермата е по-активна по средата на годината в месеците юли и август. Такива са резултатите от проучване, продължило 11 години с участието на 5000 души, лекувани от безплодие, съобщава агенция БГНЕС.

Безплодието се определя като неспособност да заченете дете 12 месеца след първия опит за забременяване. То засяга между 15 и 20% от двойките, като с възрастта нараства рискът да не може да се зачене.

Мъжкият стерилитет е виновен за половината от случаите, а основният проблем е в подвижността на сперматозоидите. За да оплодят яйцеклетка, те трябва да плуват през шийката на матката, матката и маточните тръби на жената.

За да бъдат способни да създадат семейство, 40% от мъжките сперматозоиди трябва да бъдат подвижни.

В проучването лекари анализирали данните, събрани от 5188 мъже, посещавали Центъра за репродуктивна неспособност на Университетската болница на Парма, Италия. Те установили сезонна зависимост в качеството на генетичния материал на мъжете.

Резултатите показват, че подвижността достига своя връх през лятото и е най-ниска през зимата. Според лекарите това се дължи в промени в нивата на хормоните, включително на тестостерона.

При хората за успешното зачеване са важни нивата на стрес, кортизол, тестостерон, витамин D и холестерол.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от български песни за лятото:

Снимка: Матю Смит