Мъжкият мозък старее по-бързо и е по-уязвим към заболявания

Публикувано на 26. Nov, 2015 от в Глава и мозък, За мъжете, Любопитно

мъжки мозък

Мозъкът на мъжа старее по-бързо и е по-уязвим към неврологични заболявания.

Сивото вещество на мъжете с възрастта се влошава по-бързо, отколкото при жените, показва ново изследване.

Откритието може да помогне при лекуването на различни неврологични проблеми.

Невролози от Университета в Сегед в Унгария са сканирали мозъчната структура на 53 мъже и 50 жени. Средната възраст на участниците е била 32 години, като най-младият е бил на 21, а най-възрастният – на 58.

В доклада си учените открояват някои сериозни разлики между половете. Те са най-вече в частите на мозъка, които отговарят за емоционалните процеси.

С възрастта при мъжете тези части се влошават повече, отколкото при жените. Друга част на мозъка, при която има подобни тенденции е таламусът, който отговаря за разпределянето на информация към главния мозък.

Предишни изследвания са показвали, че при мъжете разболяването от болестта Паркинсон е два пъти по-вероятно, отколкото при жените, но без да е ясна точната причина за това, припочня агенция БГНЕС.

Снимка: Вегар Саместад Хансен

Етикети: , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.