Най-добрите зеленчуци за хидратиране

Представяме три популярни зеленчука, които хидратират тялото ни по-добре от вода.

Хидратацията е много важно, особено през лятото. Поради честото изпотяване тялото се нуждае от повече течности.

Малко хора знаят, че някои храни помагат за поддържане на водния баланс в тялото и гарантират правилното функциониране на организма.

Всяка клетка в тялото се състои от вода и всеки човек се нуждае от вода за правилното изпълнения на клетъчни функции, подчертава агенция БГНЕС.

Краставицата съдържа висок процент на вода – средно над 90%, но и витамин C. Тя е отличен избор за летните горещини, защото освежава и осигурява необходимите хранителни вещества.

Доматът съдържа много вода, над 90%, и фибри. Макар доматът ботанически всъщност да е плод, той съдържа много по-малко захар от останалите плодове и обикновено се възприема за зеленчук. Той също така е чудесен източник на антиоксиданти като ликопен, които помагат за намаляване на увреждането на кожата при излагане на UV радиацията. Доматите са богати също на витамин A, витамин C и комплекс витамини B в т.ч. B1, B3 и B6.

Тиквичките съдържат около 95% вода. Те са едни от най-добрите храни, що се отнася до хидратацията. В себе си тиквичките имат малко калории, много фибри и са отличен източник на фолиева киселина и витамин A и витамин C.

Снимка: wEnDy