Най-полезните плодове и зеленчуци

Учените съставиха списък с най-полезните плодове и зеленчуци като ги класираха по състав на 8 избрани витамини и минерали.

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, но кои от тях са най-най- полезни?

Учени от университета „Уилям Патерсън“ в Ню Джърси, САЩ, създадоха таблица с плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на хранителни вещества, публикува уебсайта на университета.

Учените изследвали 47 различни вида плодове и зеленчуци за нивата им на 17 вида хранителни вещества, които се смятат за особено важни за здравето, и посочити 41, които били най-полезни по тяхната скала.

Храните били подредени според съдържанието им на 8 полезни вещества: желязо, витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B9 (фолиева киселина), витамин B6, витамин B12, витамин C и витамин K.

На първо място със 100 точки е поставен зеленчукът кресон. Кресон е бързорастящо едногодишно градинско растение от семейство Кръстоцветни, с право стъбло, високо до 60 см, пише Wikipedia. Най-ценни са листата, които са различни по форма, в зависимост от това, в коя част на растението се намират и са сочни, с пикантен вкус. Използва се в кулинарията главно за салати и като допълнение в сандвичи. Вкусът му е свеж и леко напомня този на хряна. Листата на кресона са богати на витамини от групата В, витамин С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор. В древността се е използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната, за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня.

На второ и трето място в класацията с най-полезните плодове и зеленчуци следват китайско зеле с резултата 91.99 точки и манголд, вид цвекло, с 89.27 точки.

В топ 5 са класирани също листата на цвекло (87.08 точки) и спанак (86.43 точки).

Десетката запълват: цикория (73.36 точки), маруля (70.73 точки), магданоз (89.27 точки), марулята Роман (на снимката по-долу), позната също като Ромен или Романо (63.48 точки) и марулята Колар (62.49 точки).

Romaine lettuce

Сред топ 20 на плодовете и зеленчуците с високо съдържание на посочените полезни вещества са също листа на ряпа (62.12 точки), листа на хрян (61.39 точки), градинска жлъчка (60.44 точки), див лук (54.80 точки), кале (49.07 точки), листа на глухарче (46.34 точки), червена чушка (41.26 точки), рукола (37.65 точки), броколи (34.89 точки) и тиква (33.82 точки).

Много от плодовете и зеленчуците като портокали например, за които се смяташе, че са изключително здравословни, те пак са си такива, но съдържат само едно основно хранително вещество, като витамин С, а градинските зеленчуци са с множество хранителни вещества.

Списъкът с най-полезните плодове и зеленчуци, най-богати на 8 витамини и минарели, се допълва от: брюкселско зеле (32.23 точки), пресен зелен лук (27.35 точки), алабаш (на снимката по-долу) (25.92 точки), карфиол (25.13 точки), зеле (24.51 точки), моркови (22.60 точки), домати (20.37 точки), лимон (18.72 точки), салата Айсберг (18.28 точки), ягоди (17.59 точки).

алабаш

Останалите в списъка са: репички (16.91 точки), бенинкаса, позната също като Восъчна или Зимна тиква (13.89 точки), портокали (12.91 точки), лайм (12.23 точки), грейпфрут – розов и червен (11.64 точки), брюква (11.58 точки), ряпа (11.43 точки), къпина (11.39 точки), праз лук (10.69 точки), сладки картофи (10.51 точки) и бял грейпфрут (10.47 точки).

Смята се, че кресонът, поставен на върха на посочената класация, има и медицински свойства, тъй като съдържа особено високи нива на витамин K, важен за здравината на костите, и витамин A, полезен за здравето на очите.

Проучването за хранителните стойности на най-полезните плодове и зеленчуци, разработено от проф. Дженифър Ноя, е публикувано в изданието на центъра за превенция и контрол на заболяванията на САЩ Preventic Chronic Disease.

Снимки: Flickr