Най-скъпата дамска чанта в света
Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 30

Най-скъпата дамска чанта в света беше продадена за над 300 000 щатски долара.

Инкрустирана с диаманти и детайли от бяло злато ръчна дамска чанта от крокодилска кожа Hermes се превърна в най-скъпия такъв аксесоар в света.

На аукцион на Christie’s в Хонконг луксозната чанта беше продадена за 300 168 щатски долара. Пълното име на модела е Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 30 и е станал притежание на купувач, участващ по телефона.

Това е световен рекорд за ръчна дамска чанта, продадена на аукцион, обявиха в съобщение към медиите от Christie’s. На подобни дизайнерски предмети все повече се гледа като на подходяща инвестиция, като ръчните чанти са особено популярни сред колекционерите в момента.

Ръчноизработената чанта-рекордьор, описвана от организаторите като „най-рядката и търсена” в света, е инкрустирана с диаманти, докато закопчалката с малко лого Hermes и други елементи са изработени от 18 каратово бяло злато. Само една или две такива диамантени чанти се произвеждат годишно.

Продадената на търга е произведена през 2008 г. и е част от серията Birkin на името на известната английска актриса и певица Джейн Бъркин, живееща във Франция. Аукционът се провежда по повод 30 години от основаването на Christie’s Hong Kong.

Christie’s е водещата в света аукционна къща като през 2015 г. е отчела продажби в света на търгове, чостни и дигитални аукциони 4.8 милиарда британски лири (или 7.4 милиарда щатски долара). През 2016 г. се навършват 250-годишнина от основаването на Christie’s през 1766 г. в Лондон, Великобритания, от Джеймс Кристи. Christie’s има 54 офиса в 32 страни и 12 търговски зали по целия свят, включително в Лондон, Ню Йорк, Париж, Женева, Милано, Амстердам, Дубай, Цюрих, Хонконг, Шанхай и Мумбай.

Поздравяваме всички с №1 хита от 1969 г. на Джейн Бъркин Je t’aime… moi non plus (в превод от френски: Обитам те… мен не), която изпълнява заедно с френския актьор и певец Серж Генсбур:

Представяме и промо видео по повод 30 години Christie’s в Азия, включващо и луксозната чанта:

Снимка: Christie’s