Наредба задължава млякото и млечните продукти да са само от мляко


кисело мляко

Според обнародвана в ДВ наредба млякото и млечните продукти в България трябва да са само от истинско мляко.

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви промени в Наредба № 1 за хигиената на храните, с които да защити млякото и млечните храни от имитиращи продукти.

С това решение използването на растителни мазнини и палмово масло в млечните продукти е забранено.

Наредбата за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на здравеопазването е обнародвана в Държавен вестник, бр. 51 от 19.06.2018 г, и вриза в сила от средата на юли 2018 г. Мандрите в България имат едномесечен срок да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания.

Кашкавалът, бялото саламурено сирене, киселото мляко трябва да се произвеждат само и единствено с млечни продукти. Този, който не желае да произвежда с млечни продукти, минава в съвсем различна група – имитиращи продукти, той не трябва да се води млечен производител. Това заяви по БНР министър Румен Порожанов.

С промяната на нормативния акт се въвеждат следните изисквания:

  • Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.
  • В едномесечен срок от влизане в сила на наредбата производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, привеждат дейността си в съответствие с изискванията.
  • Посочените изисквания се прилагат за продукти, произведени на територията на България.

МЗХГ предприе редица инициативи и мерки, имащи за цел от една страна да повишат търсенето на сурово мляко чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, а от друга – да засилят търсенето на пазара и потребителския интерес към различните видове млечни продукти, съобщават от пресцентъра на ведомството. Това включва и усъвършенстване на законодателството за т.нар. “имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“.

От 2016 г. до настоящия момент МЗХГ проведе редица обществени обсъждания по проблемите, касаещи състоянието и развитието на млечния сектор в страната, в т.ч. аспектите свързани с млечните и имитиращите продукти. В резултат от състоялите се дискусии през 2018 г. година, отново е потвърдена необходимостта от въвеждането на допълнителни нормативни изисквания и мерки към производството, разфасоването и преопаковането на имитиращи продукти.

Наредбата за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните заедно с актуализирания проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти представляват пакет документи, съдържащи взаимно допълващи се мерки, насочени както към производството, така и към наименованията, етикетирането и предлагането на пазара на млечни и имитиращи продукти.

Мерките, които са заложени в двата нормативни акта по същество имат характер и на действия насочени срещу „двойния стандарт“ при храните, тъй като допринасят за ясното разграничаване на имитиращите от млечните продукти, както в процеса на производството, така и при предлагането им в търговската мрежа. По този начин се постига защита интересите на потребителите и гарантиране правото за информиран избор не само за продуктите с произход от други страни-членки на ЕС, но и за продукти, произведени в България.

Снимка на кисело мляко: Zdraven.bg

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: