На здравословно хранене мозъкът се научава

здравословно хранене

Можем да обучим мозъка си да иска здравословно хранене, твърдят учените.

Мозъкът може да бъде научен да предпочита здравословната храна пред силно калоричните храни, твърдят американски учени, цитирани от агенция БГНЕС.

Това може да стане чрез диета, с която хората не гладуват.

Специалистите от университета Тъфтс в САЩ твърдят, че зависимостта към храната може да бъде променена. Те са сканирали центъра за пристрастяване в мозъка на малка група мъже и жени. Резултатите показват силен апетит към здравословни нискокалорични храни.

„В началото на живота си ние не обичаме пържени картофки, нито мразим например пълнозърнестата паста. Това се случва с течение на времето в отговор на консумацията на вредни храни“, казва проф. Сюзан Робъртс от Университета в Бостън, която е един от авторите на изследването, цитирана в съобщение от университета Тъфтс.

След като един човек се пристрасти към нездравословните храни, той обикновено трудно променя хранителните си навици и трудно се решава да отслабне.

В изследването си проф. Робъртс обаче твърди, че мозъкът може да бъде обучен да харесва здравословни храни.

В проучването е изследвана онази част от мозъка на 13 души с наднормено тегло, която е свързана с наградите и пристрастяването. Осем от участниците следват и специално създадена програма за отслабване. Фокусът пада върху промяната на предпочитанията чрез предписването на диета, която е богата на фибри и протеини и бедна на въглехидрати.

Диетата не позволява на участниците да огладнеят, защото това е моментът, когато се проявява желанието за ядене и нездравословната храна изглежда много примамлива. Останалите петима участници не са спазвали диета за отслабване.

Проучването е продължило 6 месеца. Участниците са се подложили на изследване на мозъка със скенер.

Оказва се, че в мозъка на тези, които са следвали програмата за отслабване, са настъпили промени в дяла за награди и зависимости. Участниците са разгледали картини на различни видове храна, а здравословната нискокалорична храна е предизвикала повишена реакция. Това показва по-голяма радост от здравословната храна.

Центърът за награди в мозъка показва също така, че реакцията към нездравословни и висококалорични храни е отслабнала.

Учените от университета в Бостън сравняват откритието с друг метод за отслабване – стомашният байпас.

Според тях макар че стомашният байпас разрешава проблема с отслабването, той може да унищожи радостта от храната, а не да направи здравословните храни по-желани – какъвто е ефектът от това откритие.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nutrition & Diabetes“ на 1 септември 2014 г.

Снимка на здравословна храна: SilviaRita / Pixabay