На какво точно се дължи ползата от богатия на какао шоколад?
Стомашните микроби превръщат какаото в черния шоколад на естествено лекарство за намаляване на кръвното налягане.
Още предишни проучвания са установили, че ежедневната консумация на тъмен шоколад намалява кръвното налягане и е полезна за сърцето. Сега учените са открили защо това се случва – зависи от това как нашите черва ферментират фибрите в какаовите зърна.
Изследователят Мария Мур от държавния университет в Луизиана, САЩ, каза: „Открихме, че в червата има два вида микроби: добрите и лоши“, цитира в-к Daily Mail.
„Добрите микроби, като Bifidobacterium и млечнокиселите бактерии, пируват с шоколад. Когато ядете тъмен шоколад, те растат и го ферментират, произвеждайки съединения, които са противовъзпалителни“, обяснява тя.
Това естествено образуващо се противовъзпалително средство влиза в кръвта и помага срещу инфакт и артериите от увреждане.
Лошите чревни бактерии, като Clostridia и някои щамове на Escherichia coli (E.coli) предизвикват възпаление, което води до подуване на корема, диария и запек.
Екипът тества три вида какао на прах, суровата съставка, използвана за направата на шоколад, в изкуствен храносмилателен тракт, състоящ се от серия от модифицирани епруветки.
Бифидобактериите и млечнокиселите бактерии разграждат шоколада и произвеждат съединения, които действат като естествeно противовъзпалително средство. То навлиза в кръвта и предпазва артериите от увреждане.
Какаото съдържа така наречените антиоксидантни полифенолни съединения, като катехин и епикатехин, и малко количество диетични фибри. И двата компонента се усвояват и усвояват слабо, но лесно се обработват от добрите бактерии в дебелото черво.
Черният шоколад съдържа повече какао и с него процесът е по-изявен. Комбинирането на какаото с пребиотици, които стимулират бактериалния растеж, също засилва процеса.
„Тези по-малки полимери проявяват противовъзпалителна активност. Когато тези съединения се абсорбират от тялото, те намаляват възпалението на сърдечно-съдовата тъкан, намалявайки дългосрочния риск от инсулт. Комбинирането на какао с пребиотици – несмилаеми хранителни съставки, които стимулират растежа на бактериите – вероятно ще подобри процеса с полезни резултати“, каза д-р Финли, ръководител на изследването.
„Когато поглъщате пребиотици, полезната чревна микробна популация се увеличава и надвишава нежеланите микроби в червата, като тези, които причиняват стомашни проблеми“, добави той.
Пребиотиците се намират в храни като суров чесън, сурови пшенични трици и варено пълнозърнесто брашно и са особено богати в суров корен от цикория. Те могат да бъдат получени и от широко достъпни добавки.
Комбинирането на тъмен шоколад с плодове като нар или асаи също може да увеличи ползите му, препоръча още д-р Финли.
Снимка на черен шоколад: StockSnap