Недостиг на витамин D засилва риска от множествена склероза

Публикувано на 28. Aug, 2015 от в Глава и мозък, Храни

сьомга

Ниските нива на витамин D са свързани с риска от множествена склероза, обявиха учените.

При хората, които са генетично предразположени към по-ниски нива на витамин D, има по-голям риск от развиване на множествена склероза. Това е показало изследване на учени от канадския университет Макгил, цитирани от агенциите Би Би Си и БГНЕС.

Изследването е базирано на ДНК профилите на десетки хиляди европейци.

Учените вече провеждат тестове дали ако се увеличи приемът на ценния витамин D ще предотврати развитието на болестта.

Според изследователите, участвали в обработката на данните, е много вероятно околната среда и генетичните фактори да оказват влияние върху заболяването от множествена склероза.

Проучването е съпоставило разпространението на болестта сред европейци с и без генетично предразположение към ниски нива на витамин D.

Лекари обаче предупреждават, че консумацията на витамина като хранителна добавка също трябва да става внимателно, тъй като прекомерната му употреба също може да е вредна за здравето.

Сред основните естествени източници на витамин D са риби като сьомга, шаран, скумрия, както и гъби и яйца.

Снимка: Stuart Spivack

Етикети: , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.