Недостиг на витамин D повишава риска от рак на пикочния мехур


сьомга

Липсата на витамин D в организма повишава риска от рак на пикочния мехур.

Учени от Университета Warwick, Великобритания, са установили, че дефицитът на витамин D повишава риска от рак на пикочния мехур.

Експерименти са показали, че клетките на пикочния мехур реагират на витамин D. Според специалистите заради това може да възникне имунна реакция.

Учените се надяват, че тези изводи могат да помогнат да се разработят нови методи за профилактика на рака.

Неотдавна учени от Университета в Хокайдо, Япония, проведоха експерименти с лабораторни мишки. Те са установили, че прилагането на флуфенамова киселинаа, която е и вид лекарство против настинка, при гризачите спира процеса на развитие на рак на пикочния мехур.

Витамин D се синтезира в организма под въздействие на слънчевата светлина. Той се съдържа в тлъстата риба като сьомга и други видове, както и в яйчния жълтък.

Недостигът на витамин D в организма се свързва също с болести на сърцето, психически разстройства, автоимунни заболявания и няколко вида рак, припомня агянция БГНЕС.

Снимка (сьомга): Дейвид Пърхаус