Нови правила за храненето в детските градини изместват прекаленото сол и захар с плодове и зеленчуци

Публикувано на 25. Aug, 2011 от в За децата, Здравеопазване, Храни

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в градините.

Това се предвижда в Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, която бе обнародвана в Държавен вестник 23 август 2011 г. Нейните правила трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца, обяви Министерството на здравеопазването.

Основната цел на МЗ е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. За съжаление към момента 11,7% от децата в България на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст. Затова осигуряването на здравословно хранене е основна задача на МЗ.

За да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да ядат по пет пъти на ден, се предвижда в наредбата. Освен това в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото – птици, риба, яйца.

Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Във всички тестени и картофени изделия пък трябва да има малко мазнини, сол и захар. Задължително е децата до 5 години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 – по 350. За тази цел подкрепителната закуска преди обяд може да е само от пресни плодове – цели, нарязани, настъргани или като плодова салата. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично. Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%.

Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 – 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде – от 3% до 3,6%. Айрянът пък трябва да бъде без сол. Месото трябва да е без видими тлъстини (мазнините да са до 30%), сухожилия и кости, а птичето – без кожа. Каймата трябва да е с до 30% мазнини в сухото вещество.

В деските градини няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли. Също така колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично.

Напитките също са важни за здравето на малчуганите. Затова те ще трябва да консумират само питейна вода, бутилирани ниско минерализирани натурални води със съдържание на флуор до 1,5 мг/л, изворни и трапезни води. Соковете пък трябва да са 100% натурални, също така ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на торти и шоколади само два пъти седмично.

Пържените храни също могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна. За да не прекаляват със солта, малчуганите няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят. Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от РЗИ.

Снимка: Ehsan Namavar, sxc.hu

Етикети: , , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.