НСИ: Семеен конфликт и тежко финансово състояние са водещи причини за самоубийство в България


депресирана

Кои са най-честите причини за самоубийство в България?

Общо 11 646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000  до 2010 г., сочи статистика на НСИ.

Самоубилите се мъже са 8626, а жените – 3020, което показва, че нежният пол  близо три пъти по-рядко посяга към умишленото отнемане на живот. Най-много самоубийства у нас са извършени през 2000 г. – 1383, а най-малко през 2010 година – 859.

Водещата причина за самоубийствата у нас са конфликтите в семейството – над 40% от случаите.

На второ място са психичните проблеми, а на трето е тежкото финансово състояние. Следват като причина несподелената любов, нежеланата бременност, затруднения в работата, конфликти с учители и др.

Близо 75% от самоубийствата у нас се извършват от българи, а 14% от роми, сочат данните на НСИ. През миналата година най-възрастният човек, който се е самоубил у нас е бил на 97 години, а най-младият – на 8 години, уточняват експертите.

Пак според тях за всеки четвърти българин има опасност да развие някакво психично заболяване, което се дължи на всекидневния стрес, на който са подложени хората през последните години. Всеки ден едно дете посяга на живота си, а двама възрастни се самоубиват, показва статистиката на НСИ. У нас едва 5-6% от българите с влошено психично здраве търсят помощ от професионалисти по психично здраве, докато в Европа този показател е 15-20%.

През последните 50 години процентът на самоубийствата в световен мащаб се е увеличил с 60%, сочи доклад на СЗО, посветен на утрешния Световен ден за превенция на самоубийствата 10 септември.

Според доклада всяка година около 1 милион души по света се самоубиват или на всеки 40 секунди на планетата един човек умишлено отнема живота си. СЗО посочва, че опитите за самоубийство в световен мащаб са 20 пъти повече отколкото броя на реализираните самоубийства.

България е на 20-то място в ЕС по брой на успешни самоубийства – 10.1 на 100 000 души, подчертава агенция БТА.

Андрю Ричардс