Омега-3 мастни киселини намаляват риска от депресия

Консумацията на храна, която не е богата на омега-3 мастни киселини, улеснява появата на депресия у детето по-късно през живота му, сочат резултатите от изследване, цитирани от агенциите Франс Прес и БТА.

Изследователят Оливие Манзони от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания и негови испански колеги са установили, че недостигът на омега-3 мастни киселини в мозъка влияе върху предаването на сигнали между невроните.

Изследователите са на мнение, че получените резултати са свързани с първите биологични доказателства за съществуване на взаимовръзка между хранителен режим, беден на омега-3 мастни киселини, и депресията.

Изследване с мишки показа, че бедният на омега-3 мастни киселини хранителен режим намалява функциите на неврони, замесени в контрола на емоциите. Основните мастни киселини са липиди, които организмът не може сам да произведе и си набавя чрез храната. Недостигът на омега-3 мастни киселини има влияние през периода на развитие на мозъка.

У мишките смущения, дължащи се на недостига на омега-3 мастни киселини, са наблюдавани в най-малко две зони на мозъка, свързани с възнаграждението, мотивацията и регулирането на емоциите. Тези мозъчни зони съдържат многобройни рецептори CB1R, които са от голямо значение за предаването на сигнали между неврони. У гризачите, консумирали храна, която е бедна на омега-3 мастни киселини, тези рецептори вече не функционират и това води до поява на депресия.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Neuroscience, съобщава actualno.com.

Снимка: sxc.hu