Орехи помагат срещу Алцхаймер

Екстракт от орехи има антиоксидантен ефект срещу окислителния стрес, предизвикан от отлаганията на бета-амилоидния протеин в мозъка, характерни при болестта Алцхаймер.

Учени от Института на Ню Йорк в САЩ са установили, че ядките орехи предотвратяват или забавят развитието на болестта на Алцхаймер, пише онлайн изданието MedicalNewsToday.com, цитирано от агенция БТА.

Екстракт от орехи има антиоксидантен ефект срещу окислителния стрес, предизвикан от отлаганията на бета-амилоидния протеин в мозъка. Смята се, че именно тези отлагания са причината за болестта на Алцхаймер.

Учените са проверили как храната, богата на орехи, влияе на способността за обучение, на пространствената памет, тревожността, двигателната координация при мишки, представляващи модел на болестта на Алцхаймер.

В продължение на 9-10 месеца мишките са били държани на диета, включваща 6% или 9% орехи на ден (еквивалентно на около 30-50 грама за човека). Имало е и една контролна група.

В края на всеки ден учените са проверявали способностите на мишкитке. Оказало се, че орехите са подобрили всички показатели при основната група.

Тайната се крие във високата концентрация на антиоксиданти – 0,13 ммола на килограм.

Освен това, в орехите има много алфа-линоленова киселина, полезна за сърцето и мозъка.

Преди време учени установиха, че орехите намаляват риска от сърдечносъдови болести, подобряват реакцията на тялото при стрес, както и че орехите предпазват от диабет и обявиха, че именно орехите са най-полезните ядки.

Zdraven.bg препоръчва диета с орехи при диабет и за здраво сърце.

Снимка: inyucho