Орехи срещу рак на дебелото черво

орехи

Орехи помагат срещу рак на дебелото черво, твърдят експерти.

Шепа орехи на ден може да помогне за забавяне на растежа на туморите при рак на дебелото черво, сочи проучване.

Омега-3 мастни киселини и други съединения в ореховите ядки намаляват възпалението на раковите клетки на дебелото черво. Освен това те намаляват притока на кръв към тумора, като значително забавя растежа му.

Учени направили наблюдения върху мишки, заразени с човешки колектерални ракови клетки, като половината от тях били хранени основно с орехи, а на останалата половина на включвали орехи в менюто им. Екипът установил, че мишки, хранени предимно с орехи, имали десет пъти повече омега-3, отколкото мишките, подложени на другата контролирана диета.

„Нашите заключения са, че орехите в диетата намаляват растежа на колоректалния рак, като потискат ангиогенезата. Необходими са допълнителни проучвания, за да се потвърдят нашите открития при хората и да се изследват основните механизми“, пишат изследователите. Резултатие от проучването са публикувани в специализираното издание Journal of Nutrition.

Ракът на дебелото черво, наречен още колоректален рак, е третият най-често срещан тип рак в световен мащаб и е втората водеща причина за смърт в западните страни, след рак на белите дробове.

Изследвания показват, че 30-50% от случаите на рак при мъжете и при 20% от случаите на болестта при жените може да бъде предотвратена чрез промяна към по-здравословен хранителен режим и промяна в начина на живот.

Орехите са богати на фибри, витамини от групата B, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли, както и цяла гама от микроелементи. Имат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини, в сравнение с други ядки.

Това е най-полезната ядка за забавяне на растежа на раковите образувания, тъй като орехите променят микро-нуклеиновата киселина, оказваща влияние върху гените.

Други проучвания на учените установиха, че орехи помагат също при рак на гърдата и рак на простатата, припомня Zdraven.bg.

Снимка: Филипе Фортес