Остеопорозата е сред болестите на века

На 20 октомври Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва по инициатива на Националното дружество за борба с остеопорозата на Великобритания с подкрепата на Световната Здравна Организация (СЗО).

По данни на СЗО от остеопороза и свързаните с нея фрактури в света сега боледуват над 200 милиона души. Медицинските статистики показват, че с всяка година расте не само броят на заболелите, но се увеличава и броят на усложненията – различните фрактури, получени и при най-малки удари, уточнява dariknews.bg.

Остеопорозата е заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и промени в микроструктурата на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите и склонност към фрактури. Дълго време заболяването протича безсимптомно и едва в напреднал стадий – обикновено когато вече има остеопорозна фрактура, болният разбира за своето страдание, а след първата фрактура рискът от следващи остеопорозни фрактури рязко се увеличава.

Причините за остеопорозата и при двата пола са в основата си хормонални, като жените страдат по-често от мъжете, отбелязва агенция БТА. Всяка трета жена и всеки осми мъж в света получават остеопорозна фрактура през своя живот. Остеопорозата е един от най-значимите съвременни социални проблеми.

Снимка: sxc.hu