Откриха защо някои жени трудно определят посоки

Публикувано на 22. Aug, 2013 от в Алцхаймер, Глава и мозък, За жените

Учени разкриха защо някои жени трудно определят посоки.

Американски учени откриха защо някои жени трудно определят посоките. Това откритие ще помогне да се хвърли нова светлина и върху развитието на деменция.

Според резултати от изследвания, цитирани от лондонския вестник Daily Mail, ориентирането се дължи на неотдавна идентифицирани решетъчни клетки в мозъка, които се справят с локацията, дори в отсъствието на ориентири.

Решетъчните клетки бяха идентифицирани от изследователския екип на д-р Джошуа Джейкъбс от университета в Пенсилвания в САЩ. Те улесняват мозъка да се ориентира в непозната среда.

Разликата във функционирането на тези клетки определя защо някои хора по-лесно разпознават посоките, а други – по-трудно.

Екипът на д-р Джейкъбс провел експерименти с група доброволци, които участвали във видеоигри. Те трябвало да преминат от една точка до друга, да открият предмети и след това да запомнят как да се завърнат към местата, където са намерили предметите.

Доброволците страдали от епилепсия и имали електроди имплантирани дълбоко в мозъка като част от лечението им. Това позволило на изследователите да проследят как мозъчните им клетки реагират на видеоигрите, съобщава агенция БТА.

С този експеримент били открити решетъчните клетки, които позволяват ориентацията в отсъствието на репери. Те играят решаваща роля в пространственото ориентиране. Когато тези клетки не действат ефективно, хората често се губят.

Откритието ще помогне да се хвърли нова светлина и върху механизмите при развитие на деменция. Пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, често губят ориентация, припомня vesti.bg. А един от дяловете на мозъка, в който изобилстват решетъчните клетки, е първият, засегнат от това заболяване.

Снимка: Michael Coghlan

Етикети: , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.