Още за полезното действие на яйцата

Изследователите добавиха нови полезни свойства на яйцата и доказаха, че са полезни за организма.

Яйцата оказват благотворно влияние върху пациентите с метаболичен синдром – заболяване, което води до сърдечно-съдови проблеми, откриха учените, както и увеличават нивото на добрия холестерин.

Яйцата са полезни за здравето на човека, потвърждават американските учени. Участниците в изследване на университета в Кънектикът са консумирали по три яйца дневно или еквивалента им в яйчен заместител. След 12 седмици при представителите на първата група учените са открити повишено равнище на добър холестерин. Той помага за изчистването на организма от мазнини, като не им позволява да се натрупват по стените на кръвоносните съдове.

Друго изследване показва, че яйцата намаляват възпаленията в организма, характерни за хората с метаболичен синдром. Учени от университета в Мисури, САЩ, са стигнали до извода, че яйцата са идеалната закуска, утоляваща за дълго глада и даваща необходимата енергия на тийнейджърите.

Много хора избягват яйцата, защото те съдържат много холестерин, на научните изследвания доказват, че хората напразно се безпокоят, подчертава агенция БГНЕС. Холестеринът, който се съдържа в яйцата, е много по-малко опасен за здравето, отколкото мазнините, с които са пълни бързо приготвените храни.

Снимка: sxc.hu