>

Пациенти и болници срещу мораториума за нови лекарства и отделения през 2018

скалпел

Пациенти и болници са срещу мораториума за нови лекарства и отделения през 2018 година.

Пациентски организации и директори на болници се обединиха срещу мораториума за въвеждането на нови лекарства и разкриването на нови клиники през 2018 г., приет от надзорния съвет на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК).

Представителите на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, Красимир Грудев, д-р Методи Янков, д-р Цветан Диманов, д-р Венелина Милева и на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представиха вижданията си за ситуацията в здравеопазването в контекста на отменените нормативни актове и проекта за бюджет на НЗОК на пресконференция в БТА на 7 ноември 2017 г.

От Федерация Български пациентски форум определиха забраната като геноцид и призоваха тя да не бъде гласувана на второ четене от народните представители.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването подчерта, че мораториумът ще бъде не е само удар по пациентите, но и по лекарите, а основната му цел да икономиса пари за здраве няма да бъде постигната.

Не е само удар по пациентите, лишавайки ги от това, но това е удар и по медиците, защото ние им забраняваме да трупат опит и знание с лечението с нови лекарства, с използването на нови методи. Науката и медицината се развиват непрекъснато, а ние казваме, че се отказваме от тях и в нашата страна ще се прилагат само старите лекарства и методи на лечение, коментира д-р Кацаров.

Върхът на глупостта от това е, че няма да доведе до никакъв, дори и икономически ефект, каквато вероятно е целта на тази забрана. Нищо няма да се спести. Представете си сега, че тази забрана остане в следващите пет години – няма да влизат нови лекарства, няма да влизат нови методи на лечение. Само че в другите европейски държави те ще продължат да влизат. Нашите пациенти по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност имат право да поискат да бъдат лекувани в другите европейски държави с тези нови лекарства и методи и нашата Здравна каса не може да откаже, защото това вече не зависи от вътрешните ни правила, а от правилата на целия ЕС. Ние ще платим същото лечение, но няколко пъти по-скъпо и то ще бъде проведено в европейски болници и в лечебни заведения от ЕС, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Методи Янков обясни, че апелът им е в полза на пациентите, а не в полза на лечебните заведения. Не сме агенти на фармацевтичната мафия, а агенти на нашите пациенти, заяви той. Колкото до това, че парите за здраве догодина са повече, от частните болници изчисляват, че средствата само изглеждали увеличени. Причината е, че през 2018 г. минималната работна заплата ще се увеличи. Така на практика ще се събират и повече здравноосигурителни вноски.

С новия проектозакон на бюджета (2018) вече става излишна и здравна карта, става излишна и дискусията за основен пакет, тъй като всичко това и тези регулации влязоха по един друг начин в проектозакона за бюджета, т.е. вместо здравна карта имаме забрана за каквито и да било нови дейности, нови лечебни заведения, нови договори със Здравната каса, т.е. това препокри всичко, посочи от своя страна д-р Николай Болтаджиев.

Zdraven.bg припомня, че НЗОК няма да заплаща нови лекарства през 2018 г., както и повече няма да се сключват и договори с болници за разкриването на нови отделения или за работа по нови клинични пътеки.

Снимка на скалпел: Скот Крейг