Плодове и зеленчуци в хладилник губят ползи

Публикувано на 23. Jun, 2013 от в Храни

Плодове и зеленчуци в хладилник или тъмен склад не са толкова полезни.

Държането на плодовете и зеленчуците в хладилник намалява рязко техните здравни ползи.

Според изследователите плодовете и зеленчуците са живи, дори след като бъдат откъснати. Те реагират на промените в нивото на светлината, което се отразява на броя на полезните вещества в състава им.

В зависимост дали е ден или нощ тези вещества се увеличават или намаляват.

Ако се съхраняват в хладилник или в тъмен склад в супермаркета, количеството на полезните съставки намалява.

Получава се така, че дори и да ядете достатъчно плодове и зеленчуци, например препоръчителните пет на ден, вие не успявате да си набавите всички необходими витамини и минерали от тях, подчертава агенция БГНЕС.

Зелето е един от зеленчуците, които реагират рязко на промяната на светлината. Избягвайте да държите в хладилник също спанак, марули, тиквички, моркови, сладки картофи и боровинки.

За да се реши, макар частично, този проблем, изследователите препоръчват да поставите крушка в своя хладилник, която да симулира светлината в естествената среда на плодовете и зеленчуците.

Снимка: zenilorac

Етикети: , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.