Плодове срещу грип

Предлагаме списък с изключително полезни плодове, които всеки да включи в ежедневното меню в сезон на атакуващ вирус на грип.

Американското мъжко списание за спорт и здраве Men’s Health препоръчва на всички вкусни плодове, които засилват имунната система срещу грип, и изрежда и допълнителните им здравни ползи.

Ако не хапвате по 5 пъти на ден плодове и зеленчуци, поне включете тези пет плода в зимната си диета, защото те най-силно биха утрепвали имунитета ви срещу грип и настинка.

Ябълки
Ябълките са най-популярният източник на антиоксиданти в ежедневното ни меню. Хапването на една ябълка има антиоксидалния ефект на 1500 мг витамин C. Ябълките съдържат също защитни флавоноиди, които могат да попречат на сърдечно-съдови заболявания и рак. Като цяло редовната консумация на ябълки удължава живота с години. За ябълките се твърди също, че намаляват лошия холестерол, предпазват от хипертония и сърдечно-съдови заболявания, помагат при проблеми с бъбреците и червата, както и за отслабване.

Папая
папая


Със съдържание на 250% над препоръчителната доза витамин C тропическият плод папая прогонва настинката. Освен витамин C папаята е богата на бета-каротин и витамин E, които намаляват възпаления в тялото, както и противодействат при астма.

Червени боровинки
червени боровинки
Червените боровинки имат повече антиоксиданти, отколкото другите често срещани плодове и зеленчуци. Една шепа червени боровинки има пет пъти повече, отколкото броколи например. Червените боровинки са естествен пробиотик, който повишава нивата на добрите бактерии в червата и предпазва корема от хранителни заболявания.

Грейпфрут
грейпфрут
Зареден с витамин C, грейпфрут съдържа също така естествени съединения, наречени лимоноиди, което може да намали лошия холестерол в организма. Червените сортове са мощен източник на веществото ликопен, което предпазвало от рак.

Банани
банани
Един от най-добрите хранителни източници на витамин B6, бананите помагат за намаляване на умора, депресия, стрес и безсъние. Бананите са богати на магнезий, който поддържа здравината на костите, и калий, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Хапвайте по-често изброените плодове срещу грип, за да засилите имунната система през зимата!

Снимки: ябълки: balekuze; папая: Ronaldo Taveira; червени боровинки: Liz West; грейпфрут: Jedidja Vrijman; банани: Cristian Ruberti