Повече калий за здраво сърце

Повече калий в менюто носи повече ползи за здраво сърце.

Увеличаването на храни, богати на калий, в ежедневното меню, намалява нивото на кръвното налягане и риска от инсулт.

Това съобщава публикация на изследване в изданието British Medical Journal, цитирана от агенция BBC. В научната разработка са участвали учени от ООН, Кралския колеж в Лондон и медицинското училище Уоруик, които разгледали над 30 изследвания за ефекта на елемента калий върху кръвното и сърдечната дейност сред над 128 хиляди участници.

Проучването установило, че яденето на допълнителни порции от 2-3 плодове или зеленчуци на ден, които са с богато съдържание на калий, носи здравни ползи за сърцето и кръвното. Освен това е открито, че допълнителния естествен прием на калий няма неблагоприятен ефект за организма върху бъбречната функция или на хормонално ниво.

Въз основа на проучването в британското издание Световната Здравна Организация увеличи препоръчителната доза за ежедневен прием на калий при възрастните на над 4 грама.

Данните от изследването показват, че увеличаването на ежедневния прием на калий на 3-4 грама намалява кръвното при възрастните и снижава риска от инсулт с 24%.

Специалистите ще продължат проучванията и за ефекта върху кръвното при децата.

Сред храните, които са с богато съдържание на калий, спадат домати, портокали, боб, банани, мляко, ядки, картофи, грейпфрут, сливи, зеленолистни зеленчуци и някои видове риба.

Снимка: ozz13x