Подправки, които подмладяват

карамфил и канела

Представяме списък с най-полезните, които забавят стареенето. Ползвайте ги често в менюто!

Подправките и билките са богати на антиоксиданти. Подправки могат да предотвратят увреждането на тъканите и възпаленията, причинявани от високата кръвна захар, обявиха американски учени.

Когато кръвната захар е висока, започва процес, наречен гликиране на протеините. При него захарта се свързва с протеините и се получават т.нар. крайни продукти на напредналото гликиране (AGEs). Те активират имунната система, започва възпаление и увреждане на тъканите, което ги състарява.

Екип от учени от Университета на Джорджия, САЩ, установи връзка между съдържанието на фенол в 24 подправки и билки, често ползвани в ежедневието, и тяхната способност да спират образуването на крайни продукти на напредналото гликиране.

Подправки като карамфил и канела съдържат феноли, които са съответно 30 и 18 процента от сухото им тегло. Риганът съдържа 8% феноли, а градинският чай – 6%. За сравнение боровинките, които се възхваляват за съдържанието им на антиоксиданти, съдържат 5% феноли на суха маса.

Различните феноли се усвояват от организма различно и имат свой механизъм на действие. Затова учените препоръчват да се използват разнообразни подправки.

„Тъй като билките и подправките имат много ниско съдържание на калории и са относително евтини, те са чудесен начин да получите много антиоксидантна и противовъзпалителна сила чрез вашата диета“, казва съавторът на изследването Джеймс Харгроув, доцент по храни и хранене към Университета на Джорджия.

Харгроув обясни, че когато нивата на кръвната захар са високи, възниква процес, известен като гликиране на протеини, при който захарта се свързва с протеини, за да образува в крайна сметка така наречените крайни продукти за гликиране, известни също като AGE съединения. Тези съединения активират имунната система, което води до възпаление и увреждане на тъканите, свързани със стареенето и диабета.

Съавторът на изследването Даян Хартъл, доцент в Колежа по фармация към Университета на Джорджия, каза, че различните феноли се усвояват по различен начин от организма и имат различни механизми на действие, така че използването на разнообразни подправки може да осигури максимална полза.

„Ако подправите храната си обилно, бихте могли да удвоите или дори да утроите лекарствената стойност на вашата храна, без да увеличавате калоричното й съдържание“, каза тя.

Тя добави, че контролирането на кръвната захар и образуването на AGE съединения също може да намали риска от сърдечно-съдови увреждания, свързани с диабет и стареене. Тя обясни, че високата кръвна захар ускорява сърдечните заболявания отчасти защото AGE-съединенията се образуват в кръвта и в стените на кръвоносните съдове. Съединенията AGE влошават атеросклерозата, която произвежда холестеролни плаки.

„Кулинарните билки и подправки са общопризнати като безопасни и са изпитани във времето при храненето“, каза Харгроув. „Всъщност някои от подправките и билките вече се продават като хранителни добавки поради признатите им ползи за здравето.“

„Когато добавяте билки и подправки към храната, определено си осигурявате допълнителни предимства освен вкуса“, ​​каза Филип Грийнспан, съавтор на изследването и доцент в Колежа по фармация.

Канелата по принцип е сред 10-те най-полезни храни.

Снимка: карамфил и канела: Martin F