Подсладените напитки водят до инсулт, инфаркт, затлъстяване и диабет

Публикувано на 11. Oct, 2015 от в Глава и мозък, Диабет, Напитки, Сърце и кръвно, Тяло и отслабване

подсладени напитки

Честата консумация на подсладени напитки може да доведе до фатален край.

Мащабно дългогодишно проучване показва, че консумацията на две подсладени напитки дневно силно засилва рисковете от инсулт, инфаркт, затлъстяване и диабет.

Изследване установи, че напитки, съдържащи захароза или фруктоза, водят до затлъстяване и увеличават риска от сърдечносъдови болести и диабет тип 2.

Човешкият организъм усвоява по различен начин захарозата и фруктозата, които често са използвани заедно при производството на газирани напитки и плодови сокове.

Ръководителят на изследването, експертът по хранене и епидемиология от Харвардския университет д-р Франк Хю се надява, че хората ще намалят консумацията на подсладени напитки, тъй като върху етикетите им вече ясно са обозначени съдържащите се в тях захари, цитира dir.bg.

Учените проучили здравни данни за 84 628 жени в периода 1980 – 2010 г. и за 42 908 мъже между 1986 г. и 2010 г. Нито един участник не бил засегнат от диабет, сърдечносъдово заболяване или рак в началото на изследването.

Било констатирано, че по време на 24-30-годишното следене на здравословното състояние на участниците консумацията на две подсладени напитки дневно увеличава с 35%о риска от сърдечен удар или сърдечно заболяване с фатален край, с 16% риска от инсулт и с 26% риска от развитие на диабет тип 2.

Снимка: Bells Milk Bar

Етикети: , , , , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.