
Честата консумация на подсладени напитки може да доведе до фатален край.
Мащабно дългогодишно проучване показва, че консумацията на две подсладени напитки дневно силно засилва рисковете от инсулт, инфаркт, затлъстяване и диабет.
Изследване установи, че напитки, съдържащи захароза или фруктоза, водят до затлъстяване и увеличават риска от сърдечносъдови болести и диабет тип 2.
Човешкият организъм усвоява по различен начин захарозата и фруктозата, които често са използвани заедно при производството на газирани напитки и плодови сокове.
Ръководителят на изследването, експертът по хранене и епидемиология от Харвардския университет д-р Франк Хю се надява, че хората ще намалят консумацията на подсладени напитки, тъй като върху етикетите им вече ясно са обозначени съдържащите се в тях захари, цитира dir.bg.
Учените проучили здравни данни за 84 628 жени в периода 1980 – 2010 г. и за 42 908 мъже между 1986 г. и 2010 г. Нито един участник не бил засегнат от диабет, сърдечносъдово заболяване или рак в началото на изследването.
Било констатирано, че по време на 24-30-годишното следене на здравословното състояние на участниците консумацията на две подсладени напитки дневно увеличава с 35%о риска от сърдечен удар или сърдечно заболяване с фатален край, с 16% риска от инсулт и с 26% риска от развитие на диабет тип 2.
Снимка: Bells Milk Bar