>

Позитивно мислене подобрява здравето

Позитивно мислене носи по-добро здраве на възрастните, твърдят психолози.

Вярата, че старите хора не са безполезни може да помогне на възрастните да останат в по-добра физическа форма, докато стареят, доказаха експерти.

Учените са открили нов начин, по който хората да останат активни, докато остаряват – позитивното мислене, пише в-к Daily Mail.

Вярата, че старите хора не са безполезни може да помогне на възрастните да останат в по-добра физическа форма, докато стареят, показват резултатите от проучването.

Американски учени установили, че възрастните хора, които подсъзнателно имат положителни стереотипи за стареенето, са показали подобряване на физическото им здраве.

Изследователите имали за цел да разберат как стереотипите за стареенето влияят върху реалността. За целта те изпращали на по-възрастни хора позитивни послания за остаряването и ги сравнявали с хора, на които не са изпращани такива послания.

Три седмици по-късно старите хора, на които са изпращани позитивните послания, започнали по-лесно да ходят, да балансират и да стават от стол, в сравнение с другата група.

Освен това е са показали и подобрение в психологическо отношение: положителните стереотипи за стареенето са възприети, а негативните – започнали да избледняват в съзнанието на възрастните и това влияе на начина, по който човек се възприема.

Водещият учен професор Бека Леви от факултета по обществено здраве в Йейл казва, че подсъзнателните послания, отправяни към хората, им помагат да преодолеят негативните стереотипи, които обществото има за възрастните хора.

Професор Леви вече е доказала, че негативните стереотипи относно възрастта могат да отслабят физическото здраве на възрастен човек, но сега за първи път доказва, че излагайки хората подсъзнателно на положителни стереотипи за стареенето, подобрява здравето им.

Изследването е направено от група учени от американските университети Йейл и Бъркли и е публикувано в списанието за психология Psychological Science.

Снимка: Steven Depolo