Полезната диня

диня

Какви са здравните ползи на любимата на всички през лятото диня?

Динята е идеалният хранителен продукт за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания при жените и на рак на простата при мъжете.

Консумацията на този плод намалява също значително риска от атеросклероза, заради съдържанието на полезния антиоксидант ликопен, посочва изследване в специализираното издание European Cardiology Review.

Въпреки че динята е по-сладка от ябълката, тя съдържа два пъти по-малко захар. Както и пъпеша, динята е отличен източник на бета-каротин. Тя съдържа и ликопен, сложен антиоксидант, който придава цвят на динята, като същевременно предпазва жените от сърдечно-съдови заболявания, а мъжете от рак на простатата и атеросклероза.

Изследванията показват, че консумацията на този плод е полезна и за предотвратяването на рак на маточната шийка, бъбреците и панкреаса. Освен това, динята е отличен източник на витамин C, което означава, че ви предпазва от вредното действие на свободните радикали.

Динята е богата и на витамини B6 и B1, както и на калий и магнезий. Този плод има и диуретично действие, като се смята за добър тоник за кръвта. Голямото количество вода, което съдържа, прави консумацията й полезна за по-красива кожа.

Наскоро учените установиха, че динята ни помага да се преборим и с ежедневния стрес. В стресови ситуации бива засегната пространствената памет, а динята предотвратява такива проблеми. При някои народи, които имат традиции в консумирането на диня, този плод се използва и за лечение на депресията.

Можете да прочетете също за динената диета.

За доброто настроение на всички ви поздравяваме с №1 хита в САЩ на Хари Стайлс от One Direction „Динена захар“:

Снимка на диня: Мигел Угалде