Какво трябва да знаем за полезните смокини?
В смокините се съдържа много калий, който спомага за сърдечната дейност и контролира кръвното в нормални граници. Фибрите в тяхната сърцевина (5-6 г в три плода) подобрява разграждането и усвояването на храната.
Влакната в смокинята намаляват риска от диабет и рак на гърдата при жените в менопауза, показват някои изследвания.
Високото й съдържание на калций съхранява здравината на костите, ноктите и косата. В половин чаша сок от смокини се съдържат около 80 мг калций.
С богатото си съдържание на калий и захари смокинята е и добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци.
Желязото и манганът в смокинята са полезни при анемия.
Смокинята действа и леко слабително, поради което се използва и против запек: сушени смокини, накиснати в дървено масло, които се ядат сутрин на гладно.
Всички тези факти обясняват защо наричат смокинята един от най-полезните плодове, който спомага за доброто здраве и самочувствие.
Снимка: Ейуп Салман