Ето какво трябва да знаем за полезната целина.
От дълги години в китайската медицина целината се използва за лечение на високо кръвно налягане заради полезния за сърцето фитохимикал, наречен фталид (phthalide). Известно е, че този зеленчук отпуска стените на съдовете и по този начин улеснява притока на кръв.
Хората често подценяват хранителните качества на целината, защото съдържа много вода. Но полезната целина предпазва кръвоносните съдове от втвърдяване.
Учените са установили, че консумирането на 4 стръка целина на ден сваля кръвното налягане с 12-14%.
Джони Боудън, автор на книгата 150-те най-полезни храни, твърди, че ниско калоричните зелени стъбла на целината са истинско хранително богатство. Тъй като този зеленчук е много устойчив на замърсяването, Боудън съветва да се включи целината в менюто.
Използвайте целината като подправка за супи, салати, гарнитури и дори може да я слагате в сандвичи.
Снимка: sxc.hu