Полезните круши

круши

Ето какво трябва да знаем за полезните круши!

Крушите прочистват организма, подобряват състоянието на кожата, помагат за възстановяване на силите, правят косите блестящи и не на последно място – подобряват самочувствието.

Редовната употреба на круши помага да се избегне появата на професионални заболявания при хората, работещи в офис. До този извод са стигнали британски специалисти.

Учените провели изследване и установили, че крушите помагат да се намалят раздразнителността, нервните разстройства, безсънието, депресията и хроничната умора, които често се наблюдават при офисните работници.

Освен това витаминозният плод е идеален детоксикатор на храносмилателната система, защото съдържат много витамини и целулоза.

Крушите са добър източник на диетични фибри, както и на витамин С. Те обаче основно се съдържат в кората на плода.

Wikipedia описва хранителното съдържание на 100 г пресни круши както следва:
калории 57;
общо въглехидрати: 15 г (от тях захари 10 г; фибри: 3 г);
мазинини: 0.14 г;
протеини: 0.36 г;
витамини: витамин C (над 4 г), витамин K (над 4 микрограма), витамин B2 (над 0.02 мг), витамин B6 (над 0.02 мг), витамин B9 (над 7 микрограма);
минерали: калий (над 110 мг), фосфор (над 12 мг), калций (над 9 мг), магнезий (над 7 мг), желязо (0.19 мг), цинк (0.1 мг).

Крушите са по-малко алергенни, отколкото много други плодове и сок от круши е затова понякога се използва като първи сок, въведени при кърмачета.

Крушите са с ниско съдържание на салицилати и бензоати и затова се препоръчват в диети при страдащите от алергии.

Повечето от влакната в крушите са неразтворими и затова те са добро разслабително средство. Освен това съдържанието на фибри може да се намали броя на раковите полипи на дебелото черво.

Снимка: Zsuzsanna Kilian