Полезните слънчогледови семки

семки

За всички вас изброяваме здравни ползи на слънчогледовите семки.

Консумацията на слънчогледови семки намалява нивата на лошия холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане.

В състава на слънчогледовите семки влизат главно ненаситени мастни киселини – линолова (50-65%) и олеинова (25-40%). Те водят до формиране на т.нар. „добър“ холестерол, поради което са изключително полезни при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане. Това прави слънчогледовите семките полезни при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане.

При висок холестерол се препоръчват още орехи и бадеми, тиквени семки, зърнени храни, риба, плодове и зеленчуци.

Съдържащият се в слънчогледовите семки витамин Е е изключително важен антиоксидант. При недостиг на витамин Е може да се развие анемия. Лекарите предписват витамин Е при заболявания на черния дроб. Витамин Е също има антивъзпалителни ефекти, които като резултат дават редуцирането на симптомите на астма, остеоартрит и ревматоиден артрит.

Семената на слънчогледа са богати и на магнезий. Този минерал активира ензимите, които помагат на организма да използва енергията от храната и спомага за ускоряването на метаболизма. Магнезият също така успокоява нервите, помага за доброто функциониране на мускулите и кръвоносните съдове и дори редуцира астматичните пристъпи. Магнезият подпомага контролирането на кръвното налягане, регулирането на телесната температура и киселинно-алкалното равновесие.

Друг минерал с високо съдържание в слънчогледовите семки е селенът. Селенът предизвиква възстановяването на ДНК и синтезирането на увредени клетки, поради това подобрява детоксикацията и предпазва от рак.

Като източници на групата витамини B слънчогледовите семки са далеч по-ценен дори от някои рибни източници. Наличието на витамин P ги прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително и рак. Белтъчините на слънчогледовото семе имат висока биологична стойност, то е източник и на други ценни хранителни вещества. Лесно се смила и усвоява от организма.

Слънчогледовите семки са богати на мазнини и трябва да се съхраняват, подобно на ядките, на хладно и сухо място, за да запазят полезните си свойства и да не отделят вредните за организма афлатоксини. Най-добре е тези продукти да са в непрозрачни опаковки, а след отварянето им да се държат в хладилник или фризер. Ако купувате обелени семки, избягвайте тези, които жълтеят, тъй като вероятно са гранясали.

Снимка на слънчогледови семки: Ники Михайлов