Полезните череши

череши

Полезните череши имат по-силно действие дори от хапчето аспирин и помагат за повече здраве.

Още през 50-те години на миналия век черешите стават известни като естествен лек срещу болка в костите.

Също така черешите са чудесен източник на бор, който в комбинация с калций и магнезий влияе на плътността на костите, намалява отлагането на пикочна киселина и предотвратява възпалението.

Богата на череши диета се отразява добре на работата на сърцето и кръвоносната система, храносмилателната система и предотвратява появата на кариес.

Черешите унищожават свободни радикали.

Черешите са с индекс от 5000 по скалата за измерване на съдържанието на антиоксиданти ORAC. Те забавят процесите на клетъчно стареене.

Чаят от дръжките на черешите помага при бъбречни заболявания, възпаление на пикочните канали и за изхвърляне на камъни.

Черешите съдържат голямо количество фибри, които помагат при остра настинка.

Някои изследвания показват, че 100 г череши дневно имат до десет пъти по-силно действие от аспирин.

Ако след тренировка получите мускулна треска, пийте сок от череши. Изследване, проведено със състезатели в маратон, в чиято диета е бил включен сок от череши 5 дни преди и 2 дни след състезанието, показва, че те се възстановяват много по-бързо от участниците, които са приели плацебо, показва изследване, публикувано в специализираното издание Journal of the International Society of Sports Nutrition през ноември, 2016 г.

Черешите съдържат мелатонин, хормон, който е отговорен за добрия сън, памет и имунитет. Ако заспивате трудно, хапнете шепа череши преди лягане или изпийте чаша сок от череши.

Черешите сe използват и в разкрасителната козметика, особено в средствата против бръчки и целулит.

Снимка:Раян Хайд