Полезният кестен

печени кестени

Какви са полезните здравни ползи на ядливия кестен?

Кестенът има ниско съдържание на мазнини, и високо съдържание витамин C и минералите желязо, фосфор, калий и др.

Кестенът съдържа два пъти повече нишесте от картофите, което го превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа.

Кестенът има висока калорична и енергийна стойност. Препоръчва се като добавка към детската храна, както и при възрастни, изложени на големи физически и умствени натоварвания.

Кестенът е изключително полезен и за нервната система. Неговата комбинация от калций и фосфор укрепва зъбите и костите. Благоприятно за организма е ниското му съдържание на мазнини и изобилието от витамин А, комплект от витамини B и витамин C.

Тъй като кестенът е богат и на калий, растението помага при лечението на бъбречни или кръвни заболявания.

Изпеченият кестен съдържа разнообразни минерални вещества и има голяма енергийна стойност.

Дивият кестен намира широко приложение в алтернативната медицина, особено в козметиката, заради успокояващият ефект върху лицето и косата.

По данни на FoodData Central на Министерството на земеделието на САЩ 100 грама суров, белен кестен съдържа следното:

  • енергийна стойност: 200 ккал
  • въглехидрати: 44 г, от които захари: 11 г
  • мазнини: 1.3 г
  • белтъчини: 1.6 г
  • витамин C: 40.2 мг (или 48% от препоръчителната дневна доза)
  • витамин B6: 0.35 мг (или 27% от препоръчителната дневна доза)
  • витамин B9 (фолиева киселина): 58 микрограма (или 15% от препоръчителната дневна доза)
  • витамин B1 (тиамин): 0.144 мг (или 13% от препоръчителната дневна доза)
  • витамин B3 (ниацин): 1.1 мг (или 7% от препоръчителната дневна доза)
  • витамин B2 (рибофлавин): 0.016 мг (или 1% от препоръчителната дневна доза)
  • калий: 484 мг (или 10% от препоръчителната дневна доза)
  • магнезий: 30 мг (или 8% от препоръчителната дневна доза)
  • желязо: 0.94 мг (или 7% от препоръчителната дневна доза)
  • фосфор: 38 мг (или 5% от препоръчителната дневна доза)
  • цинк: 0.49 мг (или 5% от препоръчителната дневна доза)
  • калций: 19 мг (или 2% от препоръчителната дневна доза)

Снимка на печени кестени: Marc Pascual / Pixabay