Какви са полезните здравни ползи на ядливия кестен?
Кестенът има ниско съдържание на мазнини, и високо съдържание витамин C и минералите желязо, фосфор, калий и др.
Кестенът съдържа два пъти повече нишесте от картофите, което го превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа.
Кестенът има висока калорична и енергийна стойност. Препоръчва се като добавка към детската храна, както и при възрастни, изложени на големи физически и умствени натоварвания.
Кестенът е изключително полезен и за нервната система. Неговата комбинация от калций и фосфор укрепва зъбите и костите. Благоприятно за организма е ниското му съдържание на мазнини и изобилието от витамин А, комплект от витамини B и витамин C.
Тъй като кестенът е богат и на калий, растението помага при лечението на бъбречни или кръвни заболявания.
Изпеченият кестен съдържа разнообразни минерални вещества и има голяма енергийна стойност.
Дивият кестен намира широко приложение в алтернативната медицина, особено в козметиката, заради успокояващият ефект върху лицето и косата.
По данни на FoodData Central на Министерството на земеделието на САЩ 100 грама суров, белен кестен съдържа следното:
- енергийна стойност: 200 ккал
- въглехидрати: 44 г, от които захари: 11 г
- мазнини: 1.3 г
- белтъчини: 1.6 г
- витамин C: 40.2 мг (или 48% от препоръчителната дневна доза)
- витамин B6: 0.35 мг (или 27% от препоръчителната дневна доза)
- витамин B9 (фолиева киселина): 58 микрограма (или 15% от препоръчителната дневна доза)
- витамин B1 (тиамин): 0.144 мг (или 13% от препоръчителната дневна доза)
- витамин B3 (ниацин): 1.1 мг (или 7% от препоръчителната дневна доза)
- витамин B2 (рибофлавин): 0.016 мг (или 1% от препоръчителната дневна доза)
- калий: 484 мг (или 10% от препоръчителната дневна доза)
- магнезий: 30 мг (или 8% от препоръчителната дневна доза)
- желязо: 0.94 мг (или 7% от препоръчителната дневна доза)
- фосфор: 38 мг (или 5% от препоръчителната дневна доза)
- цинк: 0.49 мг (или 5% от препоръчителната дневна доза)
- калций: 19 мг (или 2% от препоръчителната дневна доза)
Снимка на печени кестени: Marc Pascual / Pixabay