Полезни плодове и зеленчуци за жегите
Предпастявеме списък с полезни плодове и зеленчуци през летните жеги.

Храни с определен цвят помагат на организма да се справи по-лесно с летните жеги, твърдят учени от Милано, Италия, цитирани от в-к Кориере дела сера.

Ето списъкът с такива полезни плодове и зеленчуци, публикуван от actualno.com:

Оранжеви:
Оранжевият цвят в плодовете и зеленчуците говори за наличието на бетакаротини, които осигуряват хидролипидния слой на кожата. Той пък от своя страна слага край на прекомерното потене в жегите. Така че вместо дезодоранти срещу прекалено изпотяване, хората трябва да наблягат на оранжеви храни, като праскови, кайсии, моркови, пъпеш.

Червени:
диня
Червеният цвят в домати и дини, богати на ликопен, има антиоксидантен ефект и помага на кожата да се защитава по-добре от щетите, които й нанася лятното слънце.

Лилави:
патладжан
Лилавият цвят в храните пък говори за наличието на антоцианини – субстанции, които предпазват кръвоносните съдове и подобряват микро-кръвообращението. Затова храни, които са лилави на цвят, като синьо грозде, черници, боровинки и патладжан са най-благоприятни през летните месеци срещу подуването на краката – неудобство, което често засяга жените по време на жегите.

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална селекция от български песни за лятото:

Снимки: sxc.hu