Помага ли чашка алкохол за храносмилане?


коняк

Учените развенчаха мита, че чашка алкохол помага за храносмилане.

Хората смятат, че след обилно ядене е добре да се изпие чаша алкохол, който ще помогне на храносмилането.

Тази по-скоро вредна привичка води началото си още от Средните векове. Тогава гуляите са завършвали с чаша хипокрас – горещо вино с мед и подправки, за което се смятало, че подобрява храносмилането след обилно ядене. Привичката за това е останала с лека промяна – вече не се пие сладко ароматно вино, а малка чашка концентрат, най-често коняк, като дижестив, припомят агенциите АФП и БГНЕС.

Според специалистите това ни най-малко не помага на храносмилането.

Алкохолът дори забавя дейността на стомаха като блокира синтеза на гастрин – хормон, контролиращ киселинността в стомаха.

В крайна сметка се оказва, че за стомаха са необходими девет часа, за да обработи половината от по-тежко ядене, ако то е било придружено от три чаши бяло вино и една малка чашка твърд алкохол накрая.

Ако вместо алкохол яденето е било придружено от вода или черен чай, на стомаха ще са му нужни три часа по-малко.

Снимка на чаша с коняк: Еспен Клем