Портокали срещу мазнини

портокали

Хапването на портокали изгаря мазнините, твърдят учените.

Италиански експерти доказаха, че хапването на цитрусовите плодове портокали има ефект да се изгарят мазнините в организма.

Учените провели експеримент, който показва, че оранжевите плодове, особено червените портокали, съдържат специални вещества, които предотвратяват натрупването на мазнини, пише агенция БГНЕС.

Екип от университета в Милано е установил, че някои определени храни имат свойството да изгарят мазнини, въпреки че мнозина са доста скептични към подобно твърдение.

Учените анализирали ефекта на сока, получен от два сорта сладък портокал (Citrus sinensis L. Osbeck), Moro (червен портокал) и Navelina (жълт портокал), върху натрупването на мазнини при мишки, хранени със стандартна диета или диета с високо съдържание на мазнини (HFD).

Лабораторен експеримент с мишки показва, че приемането на портокали ускорява процеса за изгаряне на мастни клетки в тялото, дори при висококалорична диета. Според специалистите това се дължи основно на богатото съдържание на целулоза в портокаловия сок.

В допълнение портокалите не само, че поддържат нормалното тегло, но и допринасят за по-добър физически тонус. Тези плодове са богати на флавоноиди и хидроксикорична киселина в уникална комбинация, която ви позволява да забавите процеса на стареене.

Резултатите на италианските учените са публикувани в специализираното издание „International Journal of Obesity“ през декември 2009 г.

Снимка на портокали: LoggaWiggler / Pixabay