По-малко захар за добра памет

Публикувано на 26. Jan, 2014 от в Глава и мозък, Диабет, Храни

Консумирането на по-малко захар носи по-добра памет, твърдят учените.

Високите нива на кръвната захар, дори при лица, които не страдат от диабет, допринася за загуба на паметта.

Изводът е на американски учени, изследвали 141 души със средна възраст 63 години.

Никой от участниците в експеримента не страдал от диабет. На всички тях бил направен кръвен анализ, с цел определяне нивото на глюкоза.

След това изследваните били подложени на сканиране на главния мозък, с цел измерване на хипокампа – корова гънка, изолирана с бяло мозъчно вещество.

Хипокампът обединява в едно цяло информацията, която достига до него от различни места на мозъка. Той грае важна роля при проявите на агресия, при мотивацията и при формирането на спомените.

В добавка, участниците в изследването били подложени на тестове за памет, уточнява агенция БГНЕС. Всеки от тях трябвало да си припомни 15 думи, чути половин час по-рано. Участниците с по-ниска кръвна захар показали значително по-високи резултати. Те имали и по-голям обем на хипокампа.

Снимка: fotograf62

Етикети: , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.