По-малко сол – по-рядко главоболие

Ограничаването на ежедневния прием на сол намалява честотата на главоболието с над 30%, твърдят експерти.

Хората, които ограничават приема на сол до 3 грама дневно изпитват значително по-малко главоболие, установи изследване. 3 грама сол се равняват на около половин чаена лъжица.

Експерти казват, че ограничаването на солта може да намали главоболието, защото понижава кръвното налягане и балансира пулса.

Но дори при хората с нормално кръвно налягане, главоболието намалява с ограничаването на солта. Но преминаването от здравословна към нездравословна диета нямало никакви последици за главоболието, казват учените, цитирани от агенция БГНЕС.

В рамките на изследването близо 400 души били подложени или на диета с ниско съдържание на мазнини и богата на плодове и зеленчуци и на нискомаслени млечни продукти, или на типична западна диета. Участниците приемали храна с близо 9 грама сол на ден за определен период, което е средното потребление на сол в САЩ.

След това количеството сол било намалено на 6 грама дневно за същия период, след което те били подложени на диета с 3 грама сол дневно до края на периода. Участниците били помолени да записват странични ефекти като главоболие, подпухване, сухота в устата, прекомерна жажда, умора, липса на енергия, гадене и промяна на вкуса.

Учените открили, че ограничаването на приема на сол от 9 на 3 грама дневно, намалило главоболието с 31%.

Снимка: Лари Хофман