По-малко храна – повече здраве




Диетолози твърдят, че по-малкото хранене удължава живота.

Базираното в САЩ Общество за ограничаване на калориите основава възгледите си на опити с животни, които показват, че недохранването повишава жизнеността им и удължава живота с до 30 на сто.

Някои членове на обществото се опитват да подобрят продължителността на живота си, други се опитват да избегнат болестите на възрастта или вече имат диабет, висок холестерол или запушени артерии и искат да подобрят функциите на телата си.

Вълната от болести, свързани със затлъстяването, постави на преден план връзката между хранене и здраве.

Според учени от Университета на Флорида, САЩ, в развитите страни 90% от населението вероятно яде с 50% повече отколкото реално имат нужда. Това означава, че ако намалят храната си два пъти, ще постигнат оптимален баланс между приема и разхода на енергия. Според много научни доказателства поддържането на този баланс помага за избягването на някои видове диабет, рак и сърдечносъдови проблеми.

Дневното ниво на прием на калории за мъжете е около 1800 калории, за жените – 1600 до 1200, в зависимост от теглото.

Снимка: Sebastian Mary