Прекалавяне с елемента мед засилва риска от Алцхаймер

Високите дози на елемент мед в храните увеличава риска от Алцхаймер, обявиха учените.

Консумацията на богати на елемента мед хранителни продукти – от червено месо до морски дарове – може да предизвика развитието на болестта на Алцхаймер, предупреждават американски учени, цитирани от в-к Daily Express.

Ново проучване на специалисти от университета на Рочестър показва, че металът изглежда е ключов фактор в проявата и развитието на деменция. Медта пречи на прочистването на токсичните протеини в мозъка и ускорява натрупването им.

Тези неблагоприятни ефекти се дължат на продължително излагане на действието на метала. Важното е да се намери баланса между недостига и излишъка на медта, приемана чрез храненето. На този етап обаче не можем да кажем кое е разумното ниво, но балансираната диета е важна, казва ръководителят на изследването д-р Рашид Дийн, цитиран от агенция БТА.

Медта се съдържа още във водата, витаминните и минерални добавки, ядките, плодовете и зеленчуците. Елементът е необходим за невронната проводимост, хормоналната секреция и развитието на костните и съединителни тъкани.

Данните от настоящото изследване, за целите на което са използвани миши и човешки клетки, обаче показват, че медта може да се натрупва в мозъка и да причинява разрушаване на кръвно-мозъчните бариери. Това води до натрупване на бета амилоидни протеини – един от отличителните белези на болестта на Алцхаймер, обясняват авторите му.

Безопасните препоръчителни дневни дози са от 0.97 до 3.0 мг, пише wikipedia.org. Сред храните, богати на елемнта мед, са черен дроб, миди, раци, омари, сусам и други ядки.

Снимка: Melissa Doroquez