Прекалено захар – прекалено болести

Прекаляването със захар води до прекалено много заплахи за здравето ни, предупреждават експерти. А продуктите по магазините са препълнени с нея.

Лекари и учени твърдят, че нивата на захар в хранителните продукти трябва да бъдат намалени с 30%, за да предотвратят вълна от болести и смърт.

Изследванията показват, че нискомаслените кисели млека съдържат около пет лъжици захар, докато една готова доматена супа съдържа четири лъжици. Средно 11 лъжици захар се съдържат в готовото капучино, а десертите от шоколад има осем лъжици захар.

Захарта е новият тютюн, каза Саймън Кейплоу, професор по клинична епидемиология в университета в Ливърпул, цитиран от агенция БГНЕС.

Според него затлъстяването и диабета струват на Великобритания над 5 милиарда паунда годишно. Без контрол тези разходи ще достигнат 50 милиарда паунда през 2050 г.

Средният британец консумира по 12 лъжици захар на ден. Максималната доза, препоръчана от Световната здравна организация, е десет лъжици, въпреки че цифрата трябва да бъде намалена наполовина, за да се предотврати епидемията.

Снимка: Judy van der Velden