Прекалено кофеин води до зависимост

Публикувано на 31. Jan, 2014 от в Напитки, Психология

Прекалената консумация на кофеин води до наркотична зависимост, предупреждават здравни експерти.

Ново американско изследване показва, че някои хора са толкова зависими от кофеин, че показват симптоми на абстиненция и не могат да намалят приема му, дори ако здравословното им състояние го налага.

Това състояние е диагностицирано като “кофеиново смущение”.

Негативните ефекти на кофеина често не са разпознавани като такива, защото това е прието в обществото и този вид наркотик е навлязъл в нашето ежедневие. При някои хора кофеинът предизвиква физическа зависимост, влияе върху ежедневните дейности и трудности при опити за ограничаване на приема. Това са най-характерните симптоми на пристрастяването, обяснява Лаура Джулиано, ръководител на изследването в Американския университет във Вашингтон, цитиран от агенция БГНЕС.

50% от редовните консуматори на кофеин имат трудности в отказването или ограничаването на приема на кофеин. Максималната дневна доза кофеин не бива да надвишава 400 милиграма, което се равнява на 2-3 чаши кафе.

Бременните трябва да приемат не повече от 200 милиграма дневно.

Хората, които страдат от изтощение или безсъние, както и тези с високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или имат проблеми с отделителната система също трябва да ограничат количеството кофеин, което приемат всеки ден.

Снимка: Shoshanah

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Етикети: , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.