Прекалено селфита води до ниско самоуважение

Публикувано на 05. Nov, 2016 от в Любопитно, Психология

селфи

Прекаляването със селфита понижава самоуважението на човек.

Собствените и чуждите селфита в мрежата водят до ниско самоуважение у хората, показва проучване на Щатския университет на Пенсилвания, САЩ.

Учените са провели анкета, за да оценят как онлайн разглеждането на селфита и групови снимки влияе на психологичното здраве на хората.

Резултатите сочат, че колкото по-често участниците в проучването разглеждат собствените си селфита или тези на други хора, толкова по-ниско става самоуважението им и удовлетворението им от живота.

Хората обикновено публикуват селфита, когато са щастливи и се забавляват. Естествено е, когато някой друг ги види, да си помисли, че неговият живот не е толкова пълноценен и хубав, коментира съавторката на изследването Жосюй Ван, цитирана от агенция БТА.

Проучването води и до откритието, че разглеждането на селфита и групови снимки в социалните мрежи увеличава самоуважението и удовлетворението сред хора със силно желание да бъдат популярни.

Снимка: Елън Де Фос

Етикети: , , , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.