Прекаляване с витамин Е увеличава риска от рак на простатата

Предозиране с витамин Е увеличава риска от рак на простатата, твърдят експерти.

Високите дози на витамин Е могат значително да увеличат риска от развитие на рак на простатата при мъжете.

Това показва проучване на американски специалисти, цитирани от агенция БГНЕС.

Високите нива на витамина в кръвта увеличават вероятността от рак на простатата със 17%, дори години, след като мъжът е престанал да пие витамина. Последното проучване предупреждава за потенциалните вреди, които витамините, които пием като добавка, могат да причинят на организма.

В началото на изследванията специалистите са искали да потвърдят предишните доклади, че витамин Е и минералите помагат за предотвратяване на рака. Вместо това открили точно обратното.

В експеримента участвали мъже, които приемат по 360 милиграма витамин Е на ден, което е с около 30 пъти повече от препоръчителната доза. Водещият автор на изследването д-р Ерик Клайн от Чикаго обясни, че милиони възрастни мъже в САЩ приемат мегадози от него, без да знаят как това ще се отрази на здравето им.

Zdraven.bg съветва витамините и минералите да се набавят в организма от естествените им източници. По данни на Wikipedia витамин Е се съдържа в растителното и животинското масло, ядки като бадеми и лешници, зеленолистни зеленчуци като маруля, спанак, ряпа, цвекло, зеле и глухарче, домати, сладки картофи, манго, броколи, аспержи, папая, авокадо.

Снимка: sxc.hu