Природни продукти за напукани устни

мед

Представяме полезен списък с природни продукти, които помагат при напукани устни.

Независимо дали устните са изложени на сухата лятна горещина или на острия студ през зимата, често нежната им кожа първа бива наранена от суровите климатични условия.

През зимата основна причина за сухите, напукани и наранени устни са студът и вятърът. Постоянното навлажняване и прехапване на устните задълбочава проблема.

През лятото аналогичните проблеми с устните се дължат на сухия въздух, горещината и силното слънце.

Напукването и изсушаването на устните може да се дължи и на различни клинични състояния като липса на витамини, обезводняване, пушене, прием на медикаменти, резки климатични проблеми, алергии и т.н.

От Zdraven.bg препоръчваме да не си цапате устните с петрол – продукт, от който се произвеждат различните видове вазелин, и предлагаме цял списък с природни продукти, които помагат за омекотяване и овлажняване на сухи, напукани и наранени устни.

Мед:
Медът е чудесен избор за третиране на вашите изпръхнали устни, защото той има свойството да овлажнява и лекува кожата. Освен това пчелният мед има и антибактериални свойства, и така предпазва устните от инфектиране.

Слагайте мед на устните си вечер, преди да си легнете или във всеки удобен момент вкъщи. Ако го оставите да действа половин час, той ще успокои наранената кожа и ще я излекува, достатъчно е само да повторите няколко пъти.

Зехтин:
зехтин


Зехтинът е подходящ за овлажняване на сухата кожа на устните. Пазарът предлага големи възможности за избор на различни продукти, съдържащи зехтин и пчелен восък едновременно. Те са предназначени за употреба при по-сериозно наранени от студа устни.

Алое вера:
алое вера
Ако устните ви са напукани и много изсушени от излагането на силните слънчеви лъчи, алое вера е добър избор за изглаждане и охлаждане на изгорената кожа. Използвайте естествения сок на растението, директно от откъснатия лист или намерете подходящ балсам със съдържание на чисто алое вера. След като използвате естествената течност на растението, можете да разтворите листенцето и да почистите и овлажните устните си директно с вътрешната му част.

Дръжте откъснатите листенца алое вера в хладилника, за да ги запазите свежи.

Вода:
вода

Напуканите устни често са признак за обезводняване на цялото тяло и така и кожата се изсушава. Ако устните ви се напукват често, опитайте да увеличите дневното количество на консумираната от вас вода.

Масло от карите (Shea butter):
масло от карите
Маслото от карите има много силни овлажняващи и хранителни за кожата съставки, които наподобяват естествените овлажнители на кожата. Много подходящо е за употреба при чувствителна кожа  и поради този факт е честа съставка в бебешките лосиони и други козметични продукти, предназначени за деца и хора с много чувствителна кожа.

Снимки: Pixabay