Притесненията за домакинската работа вредят на сърцето повече от стрес в службата
Притесненията за грижите за дома са по-стресиращи, отколкото да ходенето на работа, показа американско изследване.

Учени от университета на Питсбърг в САЩ установиха, че притесненията по домашните задължения, като чистене на жилището, ремонт на колата, мисленето за плащането на сметките, са още по-вредни за сърцето от ходенето на работа. Изследването обхвало работещи мъже и жени, цитира в-к Dayly Telegraph.

Резултатите показват, че хората с много домашни задължения са със значително по-високо кръвно от тези, които оставят всички подобни грижи на партньора. Това означава, че не самите задачи, а стресът как да се справиш с тях предизвиква проблемите.

Кръвното се вдига най-много от притеснения как да се успее с почистването на дома, готвенето, назаруването на продуктите. Други стресиращи задачи са ремонт на колата, плащането на сметките и спазването на семейния бюджет.

Само грижите за децата и за домашни любимци нямат отрицателен ефект върху здравето. Макар и някои изследвания да показаха, че движението при домакинстване е полезно за сърцето, много специалисти мислят, че монотонният характер на чистенето и другите задължения по-скоро увеличават кръвното налягане. По-натоварваща е отговорността задачите да бъдат свършени, а не колко време се губи за тях.

Статистиката сочи, че 50% от инфарктите и инсултите се дължат на високо кръвно налягане, подчертава actualno.com.

Снимка: sxc.hu